Ministrstvo za infrastrukturo s 1. julijem uvaja dve vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim javnim potniškim prometom in domačim železniškim prometom.

S 1. julijem nove enotne družinske vikend vozovnice in vikend vozovnice s 75-odstotnim popustom

Ministrstvo za infrastrukturo s 1. julijem uvaja dve vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim javnim potniškim prometom in domačim železniškim prometom.

Vikend vozovnica za družine in skupine potnikov

Vozovnica bo omogočala družinam oz. skupinam potnikov do 5 oz. do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni. Cena vozovnice bo 15 EUR za skupine do pet oseb in 30 EUR za skupine do 10 oseb.

Nakup vikend družinske vozovnice je omogočen le na IJPP prodajnih mestih. Vozovnica se naloži na neimensko IJPP kartico.

Vikend popusti 75%

Potujoči bodo vse sobote, nedelje in praznike v obdobju od 1.7.2021 do 30. 6. 2022 lahko potovali s 75% popustom na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu.

Nakup vikend vozovnice s popustom je omogočen na IJPP prodajnih mestih. Vozovnica se naloži na neimensko IJPP kartico. Na avtobusu pri vozniku je omogočen zgolj nakup Enkratnih vikend vozovnic v listni obliki za relacijo na kateri vozilo vozi.

Ugodnosti, ki bodo v veljavi od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2022 se uvajajo z namenom dodatne spodbude za ponovno oživitev javnega potniškega prometa po epidemiji COVID-19 kot ene najbolj trajnostnih oblik mobilnosti. Ministrstvo za infrastrukturo poziva vse potujoče, posebej pa družine in skupine, ki so pretežno vezane na potovanja z avtomobilom, da preizkusijo prednosti potovanja z javnim potniškim prometom pod posebno ugodnimi pogoji.

Glede na odziv potujoče javnosti se bo ministrstvo odločilo o trajni uvedbi popustov in ugodnosti.

Poleg navedenega bo Ministrstvo za infrastrukturo z novim šolskim letom uvedlo poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Vse subvencionirane relacijske vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Republike Slovenije. Poleg tega je novost, da bo vozovnica veljala skozi celo leto, ne le do konca šolskega leta. Cena te vozovnice bo 25 EUR na mesec.

Taka vozovnica bo bistveno poenostavila dosedanji sistem relacijskih vozovnic. Za uporabnika bo bistveno ugodnejša saj mu bo omogočala ne le potovanja od doma do kraja izobraževanja in nazaj temveč tudi potovanja v prostem času po območju celotne države. Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa. S tem želimo omejevati obseg osebnega motoriziranega prometa v Republiki Sloveniji in prispevati k ciljem zniževanja negativnih vplivov prometa na okolje in podnebje.

Za otroke do 6. leta starosti je prevoz brezplačen.

Vikend družinske in Vikend vozovnice s popustom ne omogočajo uporabe mestnih prometov.

Vse dodatne informacije so na voljo spodaj:

Želimo vam varno in prijetno vožnjo.

Arriva Slovenija

Povzeto po: https://www.gov.si/novice/2021-06-30-ministrstvo-za-infrastrukturo-s-1-julijem-uvaja-druzinske-vozovnice/